vrijdag 30 december 2011

Zuidkust Portugal

Na een verblijf van enkele dagen op de ankerplaats bij .... varen we door naar Alvors. Alvors ligt beschut in een kleine lagoon en is alleen te bereiken met rustig weer via een smalle kunstmatige doorgang. In de lagune is het heel ondiep en zandbanken verplaatsen zich makkelijk. De boeien geven globaal aan hoe je varen moet maar goed uitkijken is belangrijk. We zijn in- en uitvarende verschillende keren bijna vastgelopen. Voor het plaatsje is het zeer druk met geankerde schepen en weinig ruimte om te zwaaien. We varen een stukje terug naar een plekje in de aanloopgeul en gaan daar voor anker. Het plaatsje is leuk en zeer toeristisch.

 


We vervolgen onze weg en doen Portimao aan en gaan voor anker. Een prima ankerplek, maar ook 's-nachts is het er vaak heel onrustig, speedbootjes en waterscooters racen tussen de geankerde schepen door en vaak is er veel lawaai van de ene of de andere disco tot diep in de nacht. In de jachthaven informeren we naar prijzen voor de winter en die vallen niet mee. Voorlopig nog maar niet reserveren.

Van hier maken we de sprong naar Culatra. In binnenbaai via een kunstmatige doorgang waar de stroom kan oplopen tot 7 knopen en vanwaar je vaart naar Faro, Olhao of in het binnenmeer blijft bv voor Culatra. Hier laten we ons anker vallen. We zijn nieuwsgierig naar de binnenbaai waar het volgens zeggen (Paul, van de catamaran Time Out, Tricat) goed overwinteren is.